OMAT KOKEMUKSENI JA OIVALLUKSENI


ELÄMÄNI KORKEAKOULU

Tunnen olevani elävä esimerkki siitä, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen ja miten suuri merkitys ravinnolla, liikunnalla, levolla ja ennen kaikkea henkisellä tasapainolla on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Tänä päivänä saan olla todella onnellinen ja kiitollinen kaikista niistä vastoinkäymisistä, sairauksista, omista henkilökohtaisista kriiseistä ja avioliittoani kohdanneista vaikeuksista, sillä ilman niitä en olisi ehkä samalla tavalla joutunut pysähtymään, heräämään ja havahtumaan huolehtimaan omasta terveydestäni enkä kuuntelemaan sisintäni; mitä oikeasti haluan tältä elämältä ja mitkä asiat ovat minulle itselle oikeasti tärkeitä lähimmäisiä unohtamatta. Siihen, miten kaikki asiat ja osa-alueet alkoivat loksahdella paikalleen, tarvittiin lukematon määrä epämääräisiä, selittämättömiä sairauden oireita, ahdistusta, uupumusta ja masennusta.


Väsymys - uupumus - masennus

Vaikeimpana pidin jatkuvaa, loputonta väsymystä, jota kesti useita vuosia. Asiat vain pahenivat ensimmäisen lapsen synnyttyä. Neuvolassa tyynnyttelivät, että masennus kuuluisi raskauden jälkeiseen olotilaan, joten ei huolta, asia korjaantuisi ajallaan. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan pitkään jatkunut väsymys muuttui uupumukseksi ja ennen pitkään koin olevani totaalisen masentunut. Uni oli erittäin pinnallista ja katkonaista. 12 tunnin yöunen jälkeen koin olevani edelleen yhtä voimaton. Olin aina pitänyt itseäni hyvinkin positiivisena, energisenä, sosiaalisena ihmisenä, jolla on hymy herkässä, mutta nyt kaikki tuntui tahmealta ja vastenmieliseltä. Negatiivinen vire leimasi kaikkea mitä tein ja ajattelin. Jopa ruokakaupassa käynti tuntui ylivoimaiselta. Ahdistavinta oli huomata miten koko persoonallisuuteni muuttui.

Pitkään jatkunutta uupumusta ja sen jälkeistä masennusta voisin pahimmillaan kuvata pitkäksi pimeäksi tunneliksi, jonka päässä ei näy minkäänlaista valoa. Koin olevani ärtyisä, äärimmäisen epäsosiaalinen ja haluton kaikkeen. Pakko oli kuitenkin yrittää jaksaa päivästä toiseen, olinhan vastuussa omaakin elämää suuremmasta asiasta, pienestä muutaman kuukauden ikäisestä vauvastani. Surullisinta näin jälkeenpäin ajatellen on se, että en muista lasteni vauva-ajasta juuri mitään. Onneksi albumeissame on sadoittain valokuvia, jotka pitävät yllä muistoja lastemme ensimmäisistä hymyistä ja askelista tähän päivään asti.


Masennuslääkkeet - estrogeenihoito - alhaiset veriarvot

Kymmenisen vuotta kului selvitellessäni mystisen väsymykseni syitä. Etsin apua luontaistuotekauppojen hyllyiltä ja eri alojen lääkäreiltä, mutta turhaan. Masennuslääkkeitä tarjottiin useampaan otteeseen, joista kieltäydyin. Varsinaista selitystä väsymykseeni en koskaan saanut. Uskottavuuteni oli tosin monesti koetuksella valittaessani lääkäreille uupumustani ja voimattomuuttani, sillä kaikki veriarvoni hemoglobiinia lukuunottamatta olivat viitearvojen rajoissa ja ulkoisesti näytin voivani kuten kuka tahansa pienen lapsen äiti.

Taannoin eräs tuttu lääkärimme Jyväskylän seudulta otti minuun yhteyttä luettuaan lehtiartikkelin, jossa kerroin ravintolisien avulla toipuneeni mm. pitkään jatkuneesta uupumuksesta ja väsymyksestä. Hän kertoi vaimonsa sairaudesta, jonkin asteisesta suolistoinfektiosta, ja siitä johtuvasta pitkään jatkuneesta syvästä masennuksesta. Erikoisinta tässä asiassa oli se, että hän ei lääkärinä halunnut määrätä masennuslääkkeitä lähimmäiselleen, sillä jo ammattinsa puolesta hän tiedosti ko. lääkkeiden aiheuttamat mahdolliset sivuvaikutukset. Sen sijaan hän oli valmis kokeilemaan muita vaihtoehtoja. Ihmetellä täytyy miten paljon ja miten helposti tänä päivänä kuitenkin masennuslääkkeitä määrätään vaivaan kuin vaivaan.

Väsymyksen syitä selviteltiin myös gynegologin vastaanotolla. Estrogeenitasoni olivat todella alhaiset, alhaisemmat kuin monella muulla vaihdevuosissa elävällä, vaikka olin tuolloin vasta 30-vuotias. Tosin tiedetään, että alhainen hormonitaso saattaa hyvinkin olla väsymyksen taustalla, mutta mikä aiheutti estrogeenitason laskun, ei tiedetty. Käytin uskollisesti estrogeenivoiteita, -laastareita ja -pillereitä useamman kuukauden ajan, tuloksetta.

Vitamiini- ja hivenaineanalyysiä en koskaan otattanut, mutta jo pieni verenkuva kertoi, että hemoglobiiniarvoni oli anemian rajoilla, alle sadan, eli rauta ei jostain syystä imeytynyt. Yrittäessäni syödä rautaa eri muodoissa sain vatsani vain entistä sekaisemmaksi. Milloin kärsin ripulista, milloin ummetuksesta. Mikä olikaan todellinen syy väsymykseeni ja alhaiseen hemoglobiinitasooni, jäi todellisuudessa selvittämättä. Oletuksena oli vain huono ravintoaineiden imeytyminen, mutta miksi?


Jatkuva närästys, vatsan turvotus ja epäsäännöllinen toiminta

Jatkuva närästys, vatsan turvotus ja epäsäännöllinen toiminta kielivät puolestaan suoliston huonosta kunnosta, mikä selitti osaltaan ravintoaineiden huonon imeytymisen. Kun asiat olivat huonoimmillaan, jouduin kääntymään lääkäri Kir.dos. Gastroenterogi Reijo Haapiaisen puoleen saadakseni apua suolisto-ongelmiini. Muistan vieläkin hänen viisaat sanansa: "Tekemäni kirurgiset toimenpiteet ovat vain ensiapua oireisiisi, koska suolistovaivojesi syyt ovat tässä tapauksessa aivan jossain muualla." Asiansa osaavana asiantuntijana hän näki pintaa syvemmälle kysyessään todellista vointiani. Kuulemansa perusteella hän kehoittikin minua miettimään, miten voisin jatkossa parantaa henkistä hyvinvointiani. Jatkuvalla psyykkisellä pahalla ololla, johtui se sitten mistä tahansa, on pidemmän päälle harmittavan huonot seuraukset. Myös päänahan huono kunto ja siihen saatu lääkitys kertoivat taustalla olevista muista syistä.


Stressi ja sen seuraukset

Ensimmäinen ja sillä hetkellä suurin oivallukseni tapahtui työnantajani järjestämillä turvakoulutuspäivillä. Koulutus piti sisällään myös luennon arjessa ja työssä jaksamisesta sekä stressistä. Ymmärsin, että stressi on meille välttämätön, sillä se on toimintaa liikkeelle paneva voima ja ilman stressiä olisimme passiivisia. Lyhytkestoisena se parantaa suorituskykyä, mutta pitkäkestoinen stressitila, niin kuin omakohtaisesti koin, kuluttaa elimistöä ja saattaa sen vuoksi aiheuttaa erilaisia sairauksia. Pitkäkestoinen stressi vaikuttaa myös tunneilmaisuihin, henkisiin toimintoihin sekä käyttäytymiseen.

Luennon pohjana oli Seattlen yliopistossa tehty tutkimus stressistä ja sen vaikutuksista. Tutkimuksessa pisteytettiin eri stressiä aiheuttavat tekijät. Esimerkkinä suurimmista olivat mm puolison kuolema, avioero, vankeus, perheenjäsenen kuolema, velka, jota ei kykene maksamaan, sairaus, avioituminen, työpaikan menettäminen, eläköityminen, raskaus, työpaikan vaihto. Pienimmillä pistemäärillä olivat loma, joulu- tai muu juhlapyhä, muutos ruokavaliossa, muutto, remontti, muutos työajoissa tai olosuhteissa, uudet kurssit jne. Kaikki tekijät siis kuvastivat jonkin asteista muutosta elämässä. Täytyy muistaa, että pisteet ovat vain suuntaa antavia, sillä se miten reagoimme stressiin on hyvin yksilöllistä. Tutkimuksessa jo tavalliset arkielämän muutokset saivat kokonaispisteet nousemaan niin, että 37% ihmisistä sai psykosomaattisia oireita. Oirehtivien henkilöiden prosentuaalinen osuus kasvoi merkittävästi stressiä aiheuttavien tekijöiden lisääntyessä. Stressin oireiksi tutkimus luetteloi mm. päänsärkyä, korkeaa verenpainetta, unettomuutta, väsymystä, masennusta ja syöntiongelmia. Myös alttius tapaturmille, kärsimättömyys, hermostuneisuus, lihasjäykkyys, allergiat, mahahaava ja ruuansulatusvaivat mainittiin selkeinä stressin merkkeinä.


Oivallukset

Kuinka ollakaan, sairastamani oireet ja stressiä aiheuttavat tekijät löytyivät näistä luetteloista. Mielenkiintoista oli huomata, etteivät ainoastaan negatiiviset asiat aiheuta stressiä vaan myös positiivisilla muutoksilla on sama vaikutus kehoomme. Kuinka monta kertaa olinkaan kuullut sanottavan: "Vältä stressiä!". Usein pohdinkin, miten stressiä ylipäätään voi välttää, jos ja kun stressitekijät eivät ole suoranaisesti itse aiheutettuja, vai onko vain niin, että niiden kanssa on opittava elämään tavalla tai toisella.

Etsiessäni myöhemmin lisää tietoa stressistä, oivalsin miten valtava mineraalirosvo stressi itsessään on ja miten paljon se kuluttaa kehon omia vitamiini- ja hivenainevarastoja. Stressi-ilmiö selittää myös miten kehon happamoituminen sen vuoksi tapahtuu ja miten se ylipäätään tuhoaa koko suoliston hyvän bakteerikannan, kuten minulla.

Tärkeimmäksi asiaksi kohdallani nousi riittävä ravintoaineiden saannin varmistaminen ja suoliston tervehdyttäminen. Avainsanakseni osoittautuivat vesiliukoiset ravintolisät ja ko. sarjaan kuuluva jogurttivalmiste, joita olen käyttänyt nyt noin 17 vuotta, sillä varsinaiset ruokailu- ja elämäntapani olivat olleet jo ennestään suhteellisen terveitä.


NLP

Kolmas ovi oivallusten aarrearkkuun löytyi YTM psykologi, psykoterapeutti Veli-Matti Toivosen NLP-kursseilta. Käytän sanaa aarrearkku, sillä NLP ajattelumaailmana on antanut minulle mm. useita tunteisiin, uskomuksiin ja asenteisiin liittyviä suuria ahaa-elämyksiä. Sen avulla olen oppinut kuuntelemaan sisintäni ja kunnioittamaan omia tuntemuksiani kehoni kyllä- ja ei-viesteillä. Tänä päivänä pyrin tekemään vain ja ainoastaan niitä asioita, jotka tunnen omikseni ja jotka tuntuvat minusta hyviltä ja oikeilta. En ole enää samalla tavalla muiden johdateltavissa. Olen oppinut myös käyttämään voimavarojani oikein, muuttamaan pinttyneitä uskomuksiani, asettamaan tavoitteita, tekemään rohkeitakin päätöksiä ja luottamaan siihen, että kaikella on tarkoituksensa.

Minulle paras tapa hallita stressiä on yrittää olla murehtimatta liikaa tulevia tai surematta liiaksi menneitä. Pyrin suuntaamaan voimavarojani ongelman ratkaisuihin enkä niinkään suossa tarpomiseen. Luonnettani en voi muuttaa, mutta sen sijaan voin muuttaa suhtautumistani asioihin. Opettelemaan elämään tässä ja nyt, mutta siinä se vaikeus onkin.


Summa summarum

Käytyäni läpi niin avioeron, äidin traumaattisen kuoleman, käytännössä 20 vuoden yksinhuoltajuuden, kertomani sairaudet - toipumisen ja paluuni työelämään entistä ehompana ja terveempänä, tajuan, että olisi todella äärimmäisen itsekästä voida näin hyvin kertomatta ja auttamatta myös lähimmäisiä voimaan paremmin.

Pitkään jatkunut stressitila lamaannuttaa, oireina mm. väsymys, uupumus ja masennus, suoliston huono kunto, närästys, turvotus, päänsärky, ihottumat ja unettomuus. Kyse on mielentilasta, jossa adrenaliini ja voimavarat ehtyvät, jolloin kyky toimia ja tehdä järkeviä päätöksiä ja muutoksia puuttuvat. Autonominen hermostomme ei saa tehtyä meistä virkeitä, toimintakykyisiä ja onnellisia ilman vitaaliaineita. Kyetäksemme pitämään itsestämme huolta ja tekemään oikeita ratkaisuja koskivatpa ne sitten ihmissuhteita, työelämää tai terveyttä, meidän on ensisijaisesti kiinnitettävä huomiota suolistomme kuntoon, joka on kaiken perusta, ja elimistömme tarvitsemiin vitaaliaineisiin. Vitamiinit, hivenaineet ja mineraalit takaavat kehomme hormonaalisen ja kemiallisen aineenvaihdunnan, jolloin olemme myös vahvempia kohtaamaan elämän tuomat stressitekijät. Vasta sen jälkeen kykenemme nauttimaan ja huolehtimaan liikkumisesta, työstä, arjesta, levosta ja lähimmäisistä.

Itse tunnen olevani kuin "haudasta noussut" ja uuden elämän aloittanut. Käyttämäni ravintolisät pitävät suolistoni hyvässä kunnossa ja täyttävät ne vitaaliaineiden aukot, joita normaali ravinto tai elämäntavat eivät pysty täyttämään. Olen joka päivä kiitollinen tästä olotilasta, näistä oivalluksista, tästä uudesta annetusta mahdollisuudesta elää tätä elämää täysillä. En suinkaan tarkoita virkeydellä, onnellisuudentunteella enkä uudella elämällä mitään ihmeellistä utopistisen euforista tilaa, vaan tavallista, jokapäiväistä arjen elämistä, josta voimme nauttia ilman uuvuttavaa harmauden tuntua. Itselleni onni on pieniä arjen asioita, jotka ilahduttavat ja joilla voin ilahduttaa lähimmäisiäni.

Olemme ystäväni oivalluttaja, terveyskätilö Sirkka Santapukin (vrt. linkki) kanssa yhdessä käyneet luennoimassa niin suoliston hyvinvoinnista, ravintotasapainosta kuin stressistä ja sen seurauksista jo 12 vuotta sitten. Mielenkiintoista huomata, että vasta nyt ko. asiat alkavat olla päivän polttavia keskustelun aiheita eri medioissa. Totesimme yhdessä tuumin, että nyt emme voi enää pitää kynttilää vakan alla, vaan haluamme omalta osaltamme, päätyömme antamissa rajoissa, panostaa helpon, toimivan ja konkreettisen hyvinvointiin vaikuttavan tavan viemistä kaikkien tietoisuuteen. Unelmamme on auttaa ihmisiä itse käynnistämään oma terveyden ja onnellisuuden myönteinen kehänsä.

Ole rohkea ja hyppää kanssani siiville ja aloita oma matkasi kohti hyvää oloa!

Ota yhteyttä, autan Sinua mielelläni!


Pirjo


TIEDOKSESI:

Jos haluat tarkempaa tietoa mitä kolmea ravintolisää käytän, ota yhteyttä sähköpostitse, soittamalla tai lähettämällä tekstiviesti, autan Sinua pääsemään alkuun!